RENUNGAN

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa yang ada sebarang kesalahan dengan saudaranya maka hendaklah diselesaikan sekarang, kerana sesungguhnya di sana (di akhirat) tiada lagi wang ringgit untuk dibuat bayaran, (yang ada hanyalah) diambil hasanah (kebaikan) yang ada padanya, kalau dia tidak mempunyai kebaikan, diambil keburukan orang itu lalu diletakkan ke atasnya.” -Riwayat Bukhari

Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa bersedekah seberat biji kurma dari usaha yang baik, dan tidak naik (sampai) kepada Allah melainkan yang baik, maka sesungguhnya Allah menyambutnya dengan tangan kanan-Nya. Kemudian Allah memelihara sedekah itu untuk pemiliknya, sebagaimana seorang kamu memelihara anak-anak kudanya sehingga menjadilah sedekah itu setinggi gunung.” -(al-Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a, dari nabi s.a.w sabdanya:”Sesungguhnya Imam (pemimpin, pembesar atau penguasa) itu adalah bagaikan perisai, di mana orang berperang memakai perisai dan menjaga diri dengannya. Jika Imam memerintahkan supaya bertaqwa kepada Allah ‘Azza wa Jalla dan berlaku adil, dia mendapat pahala kerananya dan jika dia memerintahkan selain itu maka dia mendapat siksa.” -(Muslim)


Wednesday, August 10, 2011

unifes~ university islamic festival ( uitm penang) ;)



salam..

SALAM RAMADHAN wat semua rakan blogger.. ;) dah lame kan xconteng ini punye blog,, punye la pemalas,, bak kata my GF.. ;D
my entry tok kali ni juz nk kongsi kisah aku, kisah perjalanan seorang yg baru mencari sinar dlm nasyid "invoices upnm" nama group aku.. hehe.. aku memang minat bab nyanyi2 ni,, suara 2 bukan lah sedap mana pon.. ALHAMDULILLAH.. dpt gak aku kembangkan bakat aku pay la aku menjejaki di uitm penang tok pertandingan unifes tersebut, 4 d first time aku melibatkn diri dlam pertandingan di universiti ini.. serius best!

ALHAMDULILLAH.. ktorang melepasi saringan untuk ke final tok unifes ni.. 6 daripda 10 kumpulan telah layak antaranye yg aku ingat UPM,UITM PERAK,UITMPENANG (2 GROUP),UPNM n lagi satu aku lupe ;P HAHA

nampak kan aku pegang adiah... ;) hehe

my team.. ;) invoices..
lagu pertama azimat perjuangan n 2nd fikir.. next tym aku wt entry tok lagu2 ni k.. ;)

macam2 style...

juara bertahan:UPM(rm1000), naib juara:uitm perak(rm750) 3rd:upnm(rm500)



*seronok la dpt pengalaman mcm ni.. next event ade agi.. tok convofest kt UPNM, temasya kt UITM Semarak, makum(xsure ejaan) ;P kt UKM... so, ley la ktorang dpat improve mana2 kelemahan n baiki kteorang pnye performance.. ;)


2 jek.. jmpe agi di lain entry.. wasalam 0_o






3 comments:

  1. wah, dah jd penyanyi nasyid skrg ea~ hehe~

    btw, tahniah invoices dpt 3rd place~ :)

    ReplyDelete
  2. haha.. xdela.. kbetulan kot.. hehe.. tq ili ;)

    ReplyDelete
  3. tahniah 3rd plce.. permulaan yang baik la tu.. :)

    ReplyDelete