RENUNGAN

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa yang ada sebarang kesalahan dengan saudaranya maka hendaklah diselesaikan sekarang, kerana sesungguhnya di sana (di akhirat) tiada lagi wang ringgit untuk dibuat bayaran, (yang ada hanyalah) diambil hasanah (kebaikan) yang ada padanya, kalau dia tidak mempunyai kebaikan, diambil keburukan orang itu lalu diletakkan ke atasnya.” -Riwayat Bukhari

Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa bersedekah seberat biji kurma dari usaha yang baik, dan tidak naik (sampai) kepada Allah melainkan yang baik, maka sesungguhnya Allah menyambutnya dengan tangan kanan-Nya. Kemudian Allah memelihara sedekah itu untuk pemiliknya, sebagaimana seorang kamu memelihara anak-anak kudanya sehingga menjadilah sedekah itu setinggi gunung.” -(al-Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a, dari nabi s.a.w sabdanya:”Sesungguhnya Imam (pemimpin, pembesar atau penguasa) itu adalah bagaikan perisai, di mana orang berperang memakai perisai dan menjaga diri dengannya. Jika Imam memerintahkan supaya bertaqwa kepada Allah ‘Azza wa Jalla dan berlaku adil, dia mendapat pahala kerananya dan jika dia memerintahkan selain itu maka dia mendapat siksa.” -(Muslim)


Thursday, June 9, 2011

new entry setelah kian lme ;)



salam... ;)

hye.. lamenya xupdate kn.. ni pon after plbgai permintaan n halangan bwu lah sedia kembli pd dunai blogger ;p haha.. err.. nk share kt korang pasal commandant parade y b'lgsung dah sebulan yg lepas di u aku... juz share..

ni la tn tanah blog ni.. haha.. insyaALLAH taon dpn turn aku ditauliahkan, kalo xde aral.. mybe leftenan, mybe kapten.. emm... xtaw la.. ;) sedia terima ape jua


ni la perbarisannya.. ramai agi... 1st tyme kawad m16 pkay parade jacket.. ;)


selepas perbarisan,, sesi mkan bersama komandan lama...



hah,, ni pic amek suka2.. kenangan taon dua... ;)




2 jek.... ape pon aku harap ape jek yg berlaku kat aku n intake aku "08" akn harungi bersama... demi ATM 0_O... WASALAM~

5 comments:

  1. mayb tauliah nnti leftenan ea??

    ReplyDelete
  2. eh, bkn ke klu budak kadet tu tauliah jadi kapten ke?

    ReplyDelete
  3. ili:xtaw agi la.. try ili tnye big boss kt umah uh,, dy taw la pasal2 ni.. dgr ura2 cm uh,, sbab gaji tentera nak nek,, n pgkt ikot gaji.. mcm uh la lbey kuang.. huh.. ;)
    sammy: xtaw agi.. insyaALLAH kalo msih rezeki ktorg nk kua jdik kpten =D

    ReplyDelete