RENUNGAN

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa yang ada sebarang kesalahan dengan saudaranya maka hendaklah diselesaikan sekarang, kerana sesungguhnya di sana (di akhirat) tiada lagi wang ringgit untuk dibuat bayaran, (yang ada hanyalah) diambil hasanah (kebaikan) yang ada padanya, kalau dia tidak mempunyai kebaikan, diambil keburukan orang itu lalu diletakkan ke atasnya.” -Riwayat Bukhari

Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa bersedekah seberat biji kurma dari usaha yang baik, dan tidak naik (sampai) kepada Allah melainkan yang baik, maka sesungguhnya Allah menyambutnya dengan tangan kanan-Nya. Kemudian Allah memelihara sedekah itu untuk pemiliknya, sebagaimana seorang kamu memelihara anak-anak kudanya sehingga menjadilah sedekah itu setinggi gunung.” -(al-Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a, dari nabi s.a.w sabdanya:”Sesungguhnya Imam (pemimpin, pembesar atau penguasa) itu adalah bagaikan perisai, di mana orang berperang memakai perisai dan menjaga diri dengannya. Jika Imam memerintahkan supaya bertaqwa kepada Allah ‘Azza wa Jalla dan berlaku adil, dia mendapat pahala kerananya dan jika dia memerintahkan selain itu maka dia mendapat siksa.” -(Muslim)


Sunday, April 10, 2011

Starbucks disahkan Haram, JAKIM




Percaya atau tidak, ia telah disahkan haram oleh JAKIM.



Berikut di bawah penjelasannya,


Please note that all chocolate, vanilla and coffee drinks at Coffee Bean and Starbuck contains E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich is from animal origin (pork). Raspberry Frap uses cherries that has been dip n alcohol & the tiramisu contains RUM. Please pass this message toour muslim friends.


Call JAKIM 03 - 8886 4000 for more information.


**tetapi shngga kini, aku xsure sme ade sumber mne y btol... ade sdkit mklumat tmbhan kt comment k.. kalo de mklmat perihal strbucks y t'kini,, meh la share.. ;)

7 comments:

  1. Yana tak penah sentuh lagi..
    alhamdulillah..

    ReplyDelete
  2. buat siasatan skit sblm post something...

    Starbuck premises dpt sijil halal by JAKIM dan sijil tu laku sampai 2012... boleh rujuk lmn web halal jakim...

    ReplyDelete
  3. tak pernah rase pun starbuck ni sb mahal sgtttt rase mcm tak berbaloi jek..

    ReplyDelete
  4. sedikit tmbhan info.. Assalamualaikum dan saya ingin merujuk kepada mesej yang saya terima tentang yang disampaikan samaada benar atau khabar palsu kerana saya adalah pelanggan tetap salah sebuah cafe tersebut.

    Mesej tersebut adalah seperti dibawah:-

    Jangan minum di Coffee Bean dan Starbuck
    HALIMAH BINTI HAMZAH PASUKAN PETUGAS PROGRAM MS ISO 9002 JABATAN IMIGRESEN MALAYSIA

    Please note that all chocolate, vanilla and coffee drinks at Coffee Bean and Starbuck contains E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefides which is from animal origin (pork). Raspberry Frap uses cherries that has been dip n alcohol & the tiramisu contains RUM. Please pass this message to our muslim friends.

    Coffee Bean telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan semua bahan yang digunakan adalah halal tetapi Starbuck memang tidak pernah memohon pengesahan halal JAKIM, maka tidak dapat dipastikan kehalalan bahan/produk di tempat tersebut.
    03 November 2004 source:http://halalguide.org/Beberapa_pengesahan.html

    master red_lion:ley kmu kgsi dmna kmu jmpe artikel t'sbut.. k.. kt smber cni tiade cttan perihan strbucks..http://203.217.178.220/ehalal/index.php?ty=maklumat_persijilan

    ReplyDelete
  5. ADUAN HALAL ON-LINE
    Aduan Berkaitan Makanan dan Barang Gunaan Islam (HALAL)

    Aduan :
    Assalamualaikum. just nak bertanya. di sinio ada kekeliruan dalam jawapan daripada aduan pengguna dalam web tuan. saya telah terbaca 1 aduan mengenai status sijil halal Starbuck.

    ada jawapan di page yg lain, jawapan nya telah mendapat sijil halal jakim, tapi bila terbaca page yg lain plak, kata dah dapat sijil pengesahan.

    yang mana 1 yang betul?

    tolong update untuk saya, kerana sekarang ni saya tengah membuat senarai semak tuk di edar pada muslimin2 lain.

    Tarikh Aduan :
    26/04/2009 - 13:21:12
    Jawapan :
    Waalaikumsalam.. unutuk sijil halal Starbuck, mereka telah memperoleh sijil halal dr HDC. Sila rujuk pada direktori halal (hdcgolbal.com)untuk pengesahan dgn lebih lanjut.

    ReplyDelete
  6. kakyong singgah sini...
    just nak inform u belum update link kakyong.com di bloglist.. yg ade tu kakyong72.blogspot.com ;)

    jom singgah ke Blog kakyong.com

    ReplyDelete
  7. check this out plez...

    http://www.halal.gov.my/ehalal/index.php?ty=aduan/aduan_siar#

    ReplyDelete