RENUNGAN

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa yang ada sebarang kesalahan dengan saudaranya maka hendaklah diselesaikan sekarang, kerana sesungguhnya di sana (di akhirat) tiada lagi wang ringgit untuk dibuat bayaran, (yang ada hanyalah) diambil hasanah (kebaikan) yang ada padanya, kalau dia tidak mempunyai kebaikan, diambil keburukan orang itu lalu diletakkan ke atasnya.” -Riwayat Bukhari

Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa bersedekah seberat biji kurma dari usaha yang baik, dan tidak naik (sampai) kepada Allah melainkan yang baik, maka sesungguhnya Allah menyambutnya dengan tangan kanan-Nya. Kemudian Allah memelihara sedekah itu untuk pemiliknya, sebagaimana seorang kamu memelihara anak-anak kudanya sehingga menjadilah sedekah itu setinggi gunung.” -(al-Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a, dari nabi s.a.w sabdanya:”Sesungguhnya Imam (pemimpin, pembesar atau penguasa) itu adalah bagaikan perisai, di mana orang berperang memakai perisai dan menjaga diri dengannya. Jika Imam memerintahkan supaya bertaqwa kepada Allah ‘Azza wa Jalla dan berlaku adil, dia mendapat pahala kerananya dan jika dia memerintahkan selain itu maka dia mendapat siksa.” -(Muslim)


Wednesday, March 2, 2011

jom join Bloglist Blogger baru! 0_o..!hye readers..
Haha.. epy la.. ari ni mke blog aku dah b'ubah kn.. evrythn is orange.. ;) xtaw npe aku suke wrne orange ni.. emm.. nk kngsi psal bnda bwu aku jmpe ni, kt blog ahsfantasy24.. mklumat lnjut, klick sini!

tok mnyrtainya.. ade 3 steps... snang jek, seyes.. ;) buat stu entry "jom join Bloglist Blogger baru! 0_o..!" msukkn gmbr entry ats uh then copy link entry trsbut kt comment dy.. settle ;) simple.. jom2...!!!

No comments:

Post a Comment