RENUNGAN

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa yang ada sebarang kesalahan dengan saudaranya maka hendaklah diselesaikan sekarang, kerana sesungguhnya di sana (di akhirat) tiada lagi wang ringgit untuk dibuat bayaran, (yang ada hanyalah) diambil hasanah (kebaikan) yang ada padanya, kalau dia tidak mempunyai kebaikan, diambil keburukan orang itu lalu diletakkan ke atasnya.” -Riwayat Bukhari

Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa bersedekah seberat biji kurma dari usaha yang baik, dan tidak naik (sampai) kepada Allah melainkan yang baik, maka sesungguhnya Allah menyambutnya dengan tangan kanan-Nya. Kemudian Allah memelihara sedekah itu untuk pemiliknya, sebagaimana seorang kamu memelihara anak-anak kudanya sehingga menjadilah sedekah itu setinggi gunung.” -(al-Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a, dari nabi s.a.w sabdanya:”Sesungguhnya Imam (pemimpin, pembesar atau penguasa) itu adalah bagaikan perisai, di mana orang berperang memakai perisai dan menjaga diri dengannya. Jika Imam memerintahkan supaya bertaqwa kepada Allah ‘Azza wa Jalla dan berlaku adil, dia mendapat pahala kerananya dan jika dia memerintahkan selain itu maka dia mendapat siksa.” -(Muslim)


Saturday, March 12, 2011

jepun ranap dilanda raksasa tsunami.. pndapat korang?SubhanaALLAH!! BESARNYA ujian ALLAH, t'hdp ape y b'laku di negara jiran s'asia kte.. mgkin apa y b'lku, adlah pngajran trhdp mnusia y b'glar islam.. mmg x d'nafikn, angka kmatian lngkungan 1000 org, xkre agma n ktrunan, mmbktikn ALLAH xm'milih s'siape pon sama ada org uh b'iman kpd ny ataupn x, ujian d'beri sama rata.. gempa bumi adalah pling kuat dlm tempoh 140 taon dengan ukuran 8.9 pd skala richter, serta mnctuskn gelombang tsunami shngga 10 mter.. kesannya, 10 milion kerugian d'hadapi oleh ekonmi japan m'akibatkn bbrpa bgnan musnah, firma pngluaran besi t'bkar, 4.4 juta rumah di bhgian utra jpun t'ptus bkalan elektrik serta bbrpa hotel di bndrya runtuh..


sedikit gambr2 kesan tsunami b'lku di jpun..ombak tsunami menghempas Natori di wilayah Miyagisetiap y idop, pasti akn merasai mati... tiada s'org pon y dpt blindung/ mlarikn diri drpd mati.. ape y blku pasti ade hkmah d'sbliknya, check smula klmahan/ksalahan y kte lkukn, adkh ape y kte lakukn uh, dtrime ataupn d'murkai ALLAH?
kisah maria ozawa msih ilang y dtngglami cerita tsunmi ini, adkah kesan cerita lampau dy mnjdik pngukur n blsan brlaku ats dirinya.. check smula, pastikah kte s'org islam ats kt pengnalan smata2 d'sbabkn ktrunan nnek myang kte, ataupn kte islam y benar2 beriman kepada TUHAN?? untuk mklumat lnjut mngnai cerita jpun dlnda tsunami, ley la

tmbhan mkluman 0_o... cerita mngnai "Malapetaka di Jepun (11/3/2011) adalah suatu ketetapan Tuhan : dan telah di nyatakan di dalam Al-Quran." akn dikluarkn pd entry akn dtg" marila m'insafi ;)

5 comments:

 1. fathaka,

  memang menakutkan bila melihat musibah yang besar sebegini.


  sedikit teguran ya.. jika ingin blog mesra seo & mudah utk pencarian google @ mana2 search enjin lekat di blog ni.. sebaiknya menulis lah dengan ejaan yg penuh... ;)


  n3 terkini kakyong.com
  2nd batch : Peserta aksi si cilik berbasikal
  Daftar & dapatkan gravatar anda
  Segmen review no 5 : transformed housewife @ nur adyani

  ReplyDelete
 2. kak yong,

  tq atas comment & teguran akak ;)

  ReplyDelete
 3. subahanallah..
  kesian nya..teruk sgt 2..
  jauh2 lah kan dri malaysia nie..

  ReplyDelete
 4. dekcik: emm, kte ley simpati kn, n b'doa d'jauhkn kna kt kte agi
  iman:takbir!!

  ReplyDelete