RENUNGAN

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa yang ada sebarang kesalahan dengan saudaranya maka hendaklah diselesaikan sekarang, kerana sesungguhnya di sana (di akhirat) tiada lagi wang ringgit untuk dibuat bayaran, (yang ada hanyalah) diambil hasanah (kebaikan) yang ada padanya, kalau dia tidak mempunyai kebaikan, diambil keburukan orang itu lalu diletakkan ke atasnya.” -Riwayat Bukhari

Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa bersedekah seberat biji kurma dari usaha yang baik, dan tidak naik (sampai) kepada Allah melainkan yang baik, maka sesungguhnya Allah menyambutnya dengan tangan kanan-Nya. Kemudian Allah memelihara sedekah itu untuk pemiliknya, sebagaimana seorang kamu memelihara anak-anak kudanya sehingga menjadilah sedekah itu setinggi gunung.” -(al-Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a, dari nabi s.a.w sabdanya:”Sesungguhnya Imam (pemimpin, pembesar atau penguasa) itu adalah bagaikan perisai, di mana orang berperang memakai perisai dan menjaga diri dengannya. Jika Imam memerintahkan supaya bertaqwa kepada Allah ‘Azza wa Jalla dan berlaku adil, dia mendapat pahala kerananya dan jika dia memerintahkan selain itu maka dia mendapat siksa.” -(Muslim)


Monday, March 7, 2011

belated besday royal m'sian army -78!! ;))tarikh kejadian: sabtu (5 march 2011)
event: sambutan hari tentera darat ke-78
tempat: datran merdeka
waktu: jumaat-ahad (4-6 march 2011)

salam my beloved followers.. ;)
ari ni nk shre pnglman bwu.. bley la, snce aku msok upnm, rse xnah agi join event tntera darat wt y d'orgnzekan scre bsar2an gni.. t'uja, epy n proud to be army ;)

ni spnjg prjlnan di sne ;)

my squad.. tuah 08..;) smpay jek, trun bas nmpk port bek, ape agi.. posing.. haha.. mcm org 1st tym g dtran... haha


mse ni ng tgk raptai ;) ramay gk org awam dtg...

10 briged para perform dy ny war dance.. style gle ;) mntaw de rzki, t'ingin gk nk join

isitiadat b'kuda armor.. smart kn ;)geng2 special force.. komando.. gaya gle pkay layard biru+beret hijau.. nk gaya, kna perit dlu la..huh

ni deorg gk geng2 kmando, yg wt trjunan.. airbone.. ;)


ok2.. ni lak certain defence technlgy y kmjuan m'sia kini ^_^


k la, ;) pape pon, nk jdik y t'bek mstila dtg dt ati kte sndri.. sme ade kte mmpu mnggpainy or kte akn t'sngkur.. renung2 kn.. GAGAH SETIA!!

photo shot: credit to ajis 0_o

6 comments:

 1. wah, meriahnye~ mesti best kalau dpt tgk live.. nak tgk airborne.. ^_^

  ReplyDelete
 2. hehe.. ;) ili xnah ikot ayh g event cm ni kew?

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. dayah:haha.. mstila..
  shat:2 la, next tym ade ag ;)

  ReplyDelete