RENUNGAN

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa yang ada sebarang kesalahan dengan saudaranya maka hendaklah diselesaikan sekarang, kerana sesungguhnya di sana (di akhirat) tiada lagi wang ringgit untuk dibuat bayaran, (yang ada hanyalah) diambil hasanah (kebaikan) yang ada padanya, kalau dia tidak mempunyai kebaikan, diambil keburukan orang itu lalu diletakkan ke atasnya.” -Riwayat Bukhari

Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa bersedekah seberat biji kurma dari usaha yang baik, dan tidak naik (sampai) kepada Allah melainkan yang baik, maka sesungguhnya Allah menyambutnya dengan tangan kanan-Nya. Kemudian Allah memelihara sedekah itu untuk pemiliknya, sebagaimana seorang kamu memelihara anak-anak kudanya sehingga menjadilah sedekah itu setinggi gunung.” -(al-Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a, dari nabi s.a.w sabdanya:”Sesungguhnya Imam (pemimpin, pembesar atau penguasa) itu adalah bagaikan perisai, di mana orang berperang memakai perisai dan menjaga diri dengannya. Jika Imam memerintahkan supaya bertaqwa kepada Allah ‘Azza wa Jalla dan berlaku adil, dia mendapat pahala kerananya dan jika dia memerintahkan selain itu maka dia mendapat siksa.” -(Muslim)


Thursday, February 24, 2011

apa pendapat korang.. dahsyat? serius? kelakar? 0_o


hye all readers..
ri ni ak bwu abes duty.. haha.. epy2.. pnat 2 kmpemla.. bnyk keja kna setlekn.. nma pon duty,, keja+tnggjwb kn.. huh.. k la.. juz nk share pic2 y aku t'jmpa,, haha.. t'tbe rjen lak kn.. ley la korang kuarkn pndpt korang.. korang rse dhsyat, serius or kelakar.. haha.. juz share ;)


3 comments:

  1. ermm..sume boleh..
    dahsyat..seyes..hehe..

    ReplyDelete
  2. menarik yg kucing tu..ase die bg mkn pe erk..iskh..kalau dpt tu best gile.. huhu

    http://raihanibtisam.blogsport.com

    ReplyDelete