RENUNGAN

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa yang ada sebarang kesalahan dengan saudaranya maka hendaklah diselesaikan sekarang, kerana sesungguhnya di sana (di akhirat) tiada lagi wang ringgit untuk dibuat bayaran, (yang ada hanyalah) diambil hasanah (kebaikan) yang ada padanya, kalau dia tidak mempunyai kebaikan, diambil keburukan orang itu lalu diletakkan ke atasnya.” -Riwayat Bukhari

Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa bersedekah seberat biji kurma dari usaha yang baik, dan tidak naik (sampai) kepada Allah melainkan yang baik, maka sesungguhnya Allah menyambutnya dengan tangan kanan-Nya. Kemudian Allah memelihara sedekah itu untuk pemiliknya, sebagaimana seorang kamu memelihara anak-anak kudanya sehingga menjadilah sedekah itu setinggi gunung.” -(al-Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a, dari nabi s.a.w sabdanya:”Sesungguhnya Imam (pemimpin, pembesar atau penguasa) itu adalah bagaikan perisai, di mana orang berperang memakai perisai dan menjaga diri dengannya. Jika Imam memerintahkan supaya bertaqwa kepada Allah ‘Azza wa Jalla dan berlaku adil, dia mendapat pahala kerananya dan jika dia memerintahkan selain itu maka dia mendapat siksa.” -(Muslim)


Friday, December 17, 2010

LIM JUI SOON penceramah MAAL HIJRAH di UPNM??SALAM..

Adakah korang t'kjut bce entry ni? huh.. YES, OF KOS! LIM JUI SOON telah menympaikn ceramah sempena MAAL HIJRAH baru ni di masjid al-jazaari UPNM..

Siapakah sebenarnya LIM JUI SOON ni??

LIM JUI SOON ni sbnarnya adlh seorang cina muslim yg tlah d'beri hidayah oleh ALLAH ketika usianya b'umur 27 taon ketika itu beliau menganut agama Kristian.. mengapa aku tertarik nk cerita pasal beliau? ;)
Beliau ni adlh seorng y unik y prnah aku jmpa,, bcoz 1st tym aku t'dgr seorg y b'nama cina, n masih kekalkn nmenya dlm mmluk agama barunya iaitu ISLAM... knapa beliau xm'ubah? cnth sprti DR. REDUAN TEE ABDULLAH pnsyarah upnm,, n tidak asing lgi bg semua, n beliau mngubah namanya mngikut nma ISLAM, ttpi knpe LIM JUI SOON x??

JAWAPANNYA ADA DI SINI....................... ;)
sila klik:

cerita serba ringkas perihal nma beliau, beliau mengatakan nama seorang muslim xsmstinya dlm bhse arab.. n xsmstinya semua nma2 arab tu semuanya baik2.. logik kn? beliau menjelaskn nma LIM adlh nma keluarga & mnkala JUI adlah ktrunan beliau shngga nma beliau adlh ktrunan y ke-27... SOON pula b'mksud menuju kejayaan.. dlm bhse arab hayya ala falah.. ;)
so, jelaskn.. jnji nme sesorang 2 mmpnyai mksud y baik.. beliau mngluarkn hujah bgi knytaanny, mnceritakn kisah pd zaman RASULULLAH b'lku ketika BGINDA mnyuruh org arab mnukar nama.. pdahal org arab da sememangnya dlm bhse arab.. ini bermksud, dlm apa2 pon bhse, jnji nma seseorang itu mmpunyai mksud y baik suda memadai beliau digelar MUSLIM..

wasalam.. ;)

2 comments:

  1. Kiranya dia bersyukur dengan nama yg di beri oleh mak bapak dia kan ;)

    ReplyDelete
  2. yup.. dy still trozkn adat org cina even dy b'gelar muslim.. ;)

    ReplyDelete