RENUNGAN

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa yang ada sebarang kesalahan dengan saudaranya maka hendaklah diselesaikan sekarang, kerana sesungguhnya di sana (di akhirat) tiada lagi wang ringgit untuk dibuat bayaran, (yang ada hanyalah) diambil hasanah (kebaikan) yang ada padanya, kalau dia tidak mempunyai kebaikan, diambil keburukan orang itu lalu diletakkan ke atasnya.” -Riwayat Bukhari

Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa bersedekah seberat biji kurma dari usaha yang baik, dan tidak naik (sampai) kepada Allah melainkan yang baik, maka sesungguhnya Allah menyambutnya dengan tangan kanan-Nya. Kemudian Allah memelihara sedekah itu untuk pemiliknya, sebagaimana seorang kamu memelihara anak-anak kudanya sehingga menjadilah sedekah itu setinggi gunung.” -(al-Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a, dari nabi s.a.w sabdanya:”Sesungguhnya Imam (pemimpin, pembesar atau penguasa) itu adalah bagaikan perisai, di mana orang berperang memakai perisai dan menjaga diri dengannya. Jika Imam memerintahkan supaya bertaqwa kepada Allah ‘Azza wa Jalla dan berlaku adil, dia mendapat pahala kerananya dan jika dia memerintahkan selain itu maka dia mendapat siksa.” -(Muslim)


Friday, December 3, 2010

got award 4 d 1st tym ;)haha... yeah!! credit to fasheeha cz bgi aku award... ;) 1st tym kot... hehe... nice2... dpt award, tup2 troz publish taw... smngat2... even bwu knal dy,, da bgi award kt aku pasal aku follower dy y pling t'baek,, gorgeous,,unique,,smart... lalala~~ syukran2.... ;)

Ada beberapa soalan yang aku kena jawab :

1. Name sebenar aku?
Ad0yai... snang sngat ni... hehe.. fathaka la... fat-hul halim ;)

2. Pandangan tentang pemberi award..simple mimple saje ^^ heeeee
bwu knal... n dy ni jnis friendly.. n snang d'buat kwan... tol kew fasheeha ?? hehe

3. Besday ?
kalo tnye, kna bg present ok.. hihi.. 4 feb 1990

4. Anda sehat??
Alhamdulillah sehat walafiat hendakNYA...

nk tag dak2 ni... y slalo lyan blog aku... ;)


3 comments:

  1. Haha. Cute je jawab award. Okay pasni Fa bagi award bnyk2 kat sini. Suka? Hahaha ;)

    ReplyDelete
  2. ili: wlcome ;)
    fa: well... haha.. suke2 ;)

    ReplyDelete