RENUNGAN

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa yang ada sebarang kesalahan dengan saudaranya maka hendaklah diselesaikan sekarang, kerana sesungguhnya di sana (di akhirat) tiada lagi wang ringgit untuk dibuat bayaran, (yang ada hanyalah) diambil hasanah (kebaikan) yang ada padanya, kalau dia tidak mempunyai kebaikan, diambil keburukan orang itu lalu diletakkan ke atasnya.” -Riwayat Bukhari

Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa bersedekah seberat biji kurma dari usaha yang baik, dan tidak naik (sampai) kepada Allah melainkan yang baik, maka sesungguhnya Allah menyambutnya dengan tangan kanan-Nya. Kemudian Allah memelihara sedekah itu untuk pemiliknya, sebagaimana seorang kamu memelihara anak-anak kudanya sehingga menjadilah sedekah itu setinggi gunung.” -(al-Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a, dari nabi s.a.w sabdanya:”Sesungguhnya Imam (pemimpin, pembesar atau penguasa) itu adalah bagaikan perisai, di mana orang berperang memakai perisai dan menjaga diri dengannya. Jika Imam memerintahkan supaya bertaqwa kepada Allah ‘Azza wa Jalla dan berlaku adil, dia mendapat pahala kerananya dan jika dia memerintahkan selain itu maka dia mendapat siksa.” -(Muslim)


Wednesday, December 22, 2010

gojesh in orange contest!!


salam to all readers!!

kalo korang b'minat,, ley la korang klick cni ok!!


syarat2 penyertaan..


1. mestilah seorg blogger..menjadi follower kpd saya..dan juga follower en boyfren..en boyfren termasok skali krn die yg menguruskn hal2 berkaitan penghantaran hadiah nnt..so sape2 yg nk join..folow saya dan juga folow en adam hafis kt link ni..http://adamhafis.blogspot.com/ done!

2. tulis satu entry berkaitan dgn contest ini..jgn lupa amik banner di atas dan letakkn di dlm entry tersebut dan juga sidebar blog anda beserta link contest ini. done!
3.
korg mesti la menghantar gambar kepunyaan SENDIRI yg memakai BAJU bertemakan kalerOREN..xkesah la oren pekat ke..oren caer ke..oren muda tua asalkn BAJU oren..bkn peach,coklat or laen2..klu korg pkai baju kurung or dress makesure kaler yg paling menyerlah adalah kaler oren ye kwn2..
then bg a brief description tentang gambar yg d hantar..bgtau jgk ape KALER KESUKAAN korg tau.. done!

4. maksimum gambar yg boleh korg antar hanya DUA keping gambar sahaja..bg link penyertaan korg dlm commentbox contest ni.. done!

5. tag contest kpd 6 orang rakan blogger anda. done! rmay gle!! haha

6. pemenang akan dipilih dan akan di umumkan selepas terikh tutup penyertaan pada 14 january 2011. ok!


;) ok.. ni pic tym rayer 2009, tym ni jamuan rayer peringkat universiti.. ;) ade 2 pic.. pic y mkn sate n pic candid sbalh uh.. ;) ok r jamuan ni,, grand gak la... mknan sdap2... huh
;) kaler kgmaran? ad0yai.. huh.. er,, tny miss ainur, dy taw ke x? hehe.. wrne hijau kot,, m'mndangkn bju oren ni tema fmily.. juz follow ;) nice!

nk kena tag 6 org...? ok! juz detail!! haha

http://fairybella1991.blogspot.com/


3 comments:

  1. detail....strength...ayat2 askar sgt.patutla mcm dijangka2 je. ;)

    ReplyDelete
  2. haha... ;) da mmg aska.. gne jek bhse y ade.. sume phm kn ;p ape y d'jgke2 uh?

    ReplyDelete