RENUNGAN

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa yang ada sebarang kesalahan dengan saudaranya maka hendaklah diselesaikan sekarang, kerana sesungguhnya di sana (di akhirat) tiada lagi wang ringgit untuk dibuat bayaran, (yang ada hanyalah) diambil hasanah (kebaikan) yang ada padanya, kalau dia tidak mempunyai kebaikan, diambil keburukan orang itu lalu diletakkan ke atasnya.” -Riwayat Bukhari

Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa bersedekah seberat biji kurma dari usaha yang baik, dan tidak naik (sampai) kepada Allah melainkan yang baik, maka sesungguhnya Allah menyambutnya dengan tangan kanan-Nya. Kemudian Allah memelihara sedekah itu untuk pemiliknya, sebagaimana seorang kamu memelihara anak-anak kudanya sehingga menjadilah sedekah itu setinggi gunung.” -(al-Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a, dari nabi s.a.w sabdanya:”Sesungguhnya Imam (pemimpin, pembesar atau penguasa) itu adalah bagaikan perisai, di mana orang berperang memakai perisai dan menjaga diri dengannya. Jika Imam memerintahkan supaya bertaqwa kepada Allah ‘Azza wa Jalla dan berlaku adil, dia mendapat pahala kerananya dan jika dia memerintahkan selain itu maka dia mendapat siksa.” -(Muslim)


Saturday, December 18, 2010

AWARD 4 MY BELOVED FOLLOWER-200thSALAM..

CONGRATE!!!
Tahniah kpd-------------> "daricahayahati" bcz btuah mnjdik follower aku y ke-200th.. ;) amekla award y x'sbrape ni,, n juz be epy.. congrate again!!
Hutan Kabut


3 comments:

 1. wow.....thank you so much..hahahahahahahaha~~~~~

  i really appreciate it~

  ReplyDelete
 2. ;) mmg da niat nk bg... rezki idati la uh.. trime la award y xsbrpe ;p

  ReplyDelete
 3. sori hari tu kan sy tak sempat nak ambik...tp sy ingt tau..!heee..thanks a bunch again :)

  ReplyDelete