RENUNGAN

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa yang ada sebarang kesalahan dengan saudaranya maka hendaklah diselesaikan sekarang, kerana sesungguhnya di sana (di akhirat) tiada lagi wang ringgit untuk dibuat bayaran, (yang ada hanyalah) diambil hasanah (kebaikan) yang ada padanya, kalau dia tidak mempunyai kebaikan, diambil keburukan orang itu lalu diletakkan ke atasnya.” -Riwayat Bukhari

Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa bersedekah seberat biji kurma dari usaha yang baik, dan tidak naik (sampai) kepada Allah melainkan yang baik, maka sesungguhnya Allah menyambutnya dengan tangan kanan-Nya. Kemudian Allah memelihara sedekah itu untuk pemiliknya, sebagaimana seorang kamu memelihara anak-anak kudanya sehingga menjadilah sedekah itu setinggi gunung.” -(al-Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a, dari nabi s.a.w sabdanya:”Sesungguhnya Imam (pemimpin, pembesar atau penguasa) itu adalah bagaikan perisai, di mana orang berperang memakai perisai dan menjaga diri dengannya. Jika Imam memerintahkan supaya bertaqwa kepada Allah ‘Azza wa Jalla dan berlaku adil, dia mendapat pahala kerananya dan jika dia memerintahkan selain itu maka dia mendapat siksa.” -(Muslim)


Sunday, November 28, 2010

disebalik ANGKA 26...AMBILLAH HIKMAH DSEBALIK ANGKA keramat 26.......!26 disember 2004- berlakunya TSUNAMI di ACHEH
26 mei 2006- berlakunya GEMPA di JOGJA
26 jun 2009- berlakunya GEMPA di TASIK MALAYA
26 oktober 2010- berlakunya TSUNAMI di MENTAWAI
26 oktober 2010- berlakunya MERAPI MELETUS...

ada apa tersirat dengan angka 26?! Ternyata dlm AL-QURAN surah yg ke-26 (ASY-SYUARA') yg di dlmnya mnceritakan tentang azab ALLAH!! SUBHANALLAH!

No comments:

Post a Comment