RENUNGAN

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa yang ada sebarang kesalahan dengan saudaranya maka hendaklah diselesaikan sekarang, kerana sesungguhnya di sana (di akhirat) tiada lagi wang ringgit untuk dibuat bayaran, (yang ada hanyalah) diambil hasanah (kebaikan) yang ada padanya, kalau dia tidak mempunyai kebaikan, diambil keburukan orang itu lalu diletakkan ke atasnya.” -Riwayat Bukhari

Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa bersedekah seberat biji kurma dari usaha yang baik, dan tidak naik (sampai) kepada Allah melainkan yang baik, maka sesungguhnya Allah menyambutnya dengan tangan kanan-Nya. Kemudian Allah memelihara sedekah itu untuk pemiliknya, sebagaimana seorang kamu memelihara anak-anak kudanya sehingga menjadilah sedekah itu setinggi gunung.” -(al-Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a, dari nabi s.a.w sabdanya:”Sesungguhnya Imam (pemimpin, pembesar atau penguasa) itu adalah bagaikan perisai, di mana orang berperang memakai perisai dan menjaga diri dengannya. Jika Imam memerintahkan supaya bertaqwa kepada Allah ‘Azza wa Jalla dan berlaku adil, dia mendapat pahala kerananya dan jika dia memerintahkan selain itu maka dia mendapat siksa.” -(Muslim)


Tuesday, November 9, 2010

beubahkah aku??



SALAM.. ari ni, ak berani nak b'kongsi mslah ak ngan korang sume,, y tol2 slma ni ak simpan,, t'msok la si die... Malam Isnin y lepas,, ak d'kjutkan dgn satu soalan y telah m'igaui idop ak,, oleh si dia kekasih atiku.. mlm 2,, ak wat 'ss' ngn dy.. 2 bhse dy,, ak suke gna.. 'super saver'.. =) haha.. ak gayut tol2 da sejam tym 2,, cmne ntah, da nk abes kot, tbe2 dy ley tny ak soalan ni,, soaln y mmg xpnah t'lntas lgsong dlm kotak fkiran ak,, n this is d 1st tym.. tol2 wat ak t'diam... emm,, tok pngthuan korang,, mmg ak cdg nk stop amek benda ni,, tp bkn skunk,, insya4JJ1,, mmg ak jnji be4 ak khwin... tp,, rezeki ak.... Tuhan mmg nk ak stop awal.. ni sume de hikmah d'sblik soalan y dtnya.... nk taw pe soalannya?


ABG SMOKE ke? mse 2,, muke ak da b'ubah.. sbnrnya,, ak da lme b'cdg nk gtaw dy,, n ak taw, xelok sbnrnya ak rahsiakn drpd dy,, tp xtaw npe mlm 2,, dy tnya ak, ak jwbla dgn jujur...
mmg cket pon ak x tipu dy....ak jawab.. KALO ABG SMOKE.... mula, dy mmg xcaye... dy tny ak bnyk kali nk dpt kpstian... aku jwb, YA.. abg smoke.. dy nmpk tenang,, cuma dy ckp,, dy tol2 t'kjut n xcaye y ak ley smoke.. dy tnyela ak since ble amek n dela soalan2 len... ak cerita masalah ak, dy dengar... n dy bg smngat kt ak,, y tol2 wat ak t'haru,, dy nk tlg ak pay ak stop smoking... xkesa la,, jnji be4 kte khwin,, dy ckp cm2... ak da jnis laki pntg d'cabar n t'amatla smngat.. haha...xcye,, tnyla die.. hehe..

ni la,, antra fveret ak y ptot ak lupekn....



Dy mmg tol2 syg ak,, xnk ak jdik cam tengkorak sblh ni,, dy ckp,, xpe, dy msih trime diri ak.. n dy ciap share kt ak stu story,, y tol2 m'bkar smngat ak tok stop smoking! dri lbey 10 ari sbtg,, skunk ak da kuangkn jdik 2 btg stiap ari..ikot requirement y dy nak.. ak pon xtaw, cmne ak ley wat... ni sume kuasa 4JJ1.. Alhamdlillah..





dari 2 btg,, ak akn jdikkn sign sblah ni sbgai matlamat ak... no smoking! come on fathaka,, u can do it! ak taw, ak mmg ley wat, da 3 ari ak lyan cmni.. ley jek ak idop.. haha.. doakan ak taw,, tok lupekn troz benda ni,, n ak jnji yg ak akn cuci tgn drpd amek bnda.. ak berusaha..kpd kwn2.. tryla kuangkan.. kte2 sme2 berubah.. demi mse dpn kte..


ALLAH berfirman di dalam Surah al-Baqarah ayat 195- bermaksud:

‘Jangan kamu mencampak diri kamu kepada kebinasaan’....


Antara Fatwa merokok itu HARAM ialah:-

  • * Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Hal Ehwan Islam Malaysia kali ke 37 yang bersidang pada 23 Mac 1995 di Kuala Lumpur.
  • * Fatwa yang termasyur di seluruh dunia iaitu Al-Marhum Mufti Saudi, Syeikh Abdul Aziz bin Baaz
  • * Fatwa Al-Azhar terdahulu iaitu Syeikh Abdullah Al-Masyd (Ketua Lembaga Fatwa Azhar), Dr. Ahmad Umar Hashim (Naib Canselor Al-Azhar) dan lain lain.

10 SEBAB MENGAPA ISLAM MENGHARAMKAN ROKOK

1. Rokok menjejaskan akal (mental)

2. Rokok membahayakan kesihatan fizikal

3. Rokok membahayakan keselamatan diri dan orang lain.

4. Rokok membahayakan keturunan5. Rokok mengganggu manusia lain.

6. Rokok menimbulkan akhlak buruk

7. Rokok mensia-siakan waktu hidup

8. Rokok bercanggah dengan maruah Islam

9. Rokok membazirkan harta (wang)

10.Rokok mengandungi dadah (nikotin dan arak)


bersama2lah kita b'ubah...


ikhlas dri atiku,





No comments:

Post a Comment